Erdoğan’ın 6 yıl sonra gelen Atina ziyareti, dünyada nasıl yankı buldu?

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; dün beraberindeki heyetli birlikte Atina’ya bir ziyarette bulundu. Bu, 6 yıl sonra Atina’ya yaptığı ilk ziyaret oldu ve bu yıllar içerisinde Türkiye-Yunanistan ilişkileri özellikle Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konu başlıklarında bir hayli gerginleşmişti. 

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl sonra ilk kez Atina’ya gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in görüşmesinin ardından iki ülke arasında Atina Bildirgesi imzalandı. Bildirgede, siyasi diyalog, güven artırıcı önlemler ve pozitif gündem maddeleri dikkat çekti. 

TIKLAYIN | Erdoğan-Miçotakis görüşmesi sonrası Atina Bildirgesi imzalandı: Siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven artırıcı önlemler vurgusu

Erdoğan’ın Atina ziyareti yalnızca Türkiye’de değil; dünyada da ilgiyle takip edildi. İki NATO müttefiki ülkenin yıllar süren gerginliğini azaltma yolundaki önemli adımlardan biri olan bu ziyaret, dünya basınında geniş yer buldu. Dünya gazeteleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretini “yeni bir sayfa” olarak nitelendirdiler ve ziyaretin Ankara-Brüksel arasındaki ilişkilerin kritik bir noktasında gerçekleştiğini vurguladılar. 

NYT: Uzun süredir araları açık olan Yunanistan ve Türkiye, barış içinde birlikte çalışma yemini etti 

ABD merkezli The New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 yıl sonraki ilk Atina ziyaretini “İki rakip son yıllarda birkaç kez askeri çatışmanın eşiğine geldi. Perşembe günü ülke liderleri tarafından imzalanan bir anlaşma bunu değiştirmeyi amaçlıyor” ifadeleriyle değerlendirdi. 

Atina Bildirgesi’ni hatırlatan gazete, “Anlaşma yasal olarak bağlayıcı olmasa da tarihsel açıdan önemli (önceki Yunan liderler bunu başarmayı denemiş ancak başaramamıştı) ve güçlü bir sembolizm taşıyor” yorumunda bulundu. 

Bloomberg: Yunanistan ve Türkiye yıllar süren gerginliğin ardından daha sıcak ilişkiler üzerinde anlaştı

Türkiye ve Yunanistan’ın NATO müttefiki olduğunu hatırlatan Bloomberg, iki ülkenin “deniz sınırları ve Kıbrıs’ın statüsü konusunda yıllardır süregelen gerginliklere yeni bir sayfa açmak amacıyla turizm ve kültür alanlarındaki ilişkileri geliştirme konusunda anlaştığını” yazdı. 

Bloomberg, “İki lider, anlaşmazlıkların jeopolitik istikrarı tehdit etmeye devam ettiği Doğu Akdeniz bölgesinde, ülkelerinin üç yıl önce askeri bir çatışmanın eşiğine geldiği bir çatlağı onarmaya kararlı” ifadelerini kullandı. 


The Guardian: Uzlaşmanın kolay olması beklenmiyor

Türkiye ve Yunanistan’ın yıllar süren gerginliği dostluk anlaşmasıyla geride bırakmaya çalıştığını yazan Britanya merkezli The Guardian gazetesi, 10 maddelik Atina Bildirgesi’nin bir yol haritası olduğunu yazdı. 

Haberde şu ifadeler kullanıldı: 

“Liderler arasında beklenenden uzun süren görüşmelerin ardından kabul edilen 10 maddelik deklarasyon, Ege açık deniz enerji kaynakları konusunda askeri çatışmanın 2020’de kıl payı önlendiği özellikle istikrarsız bir dönemin ardından daha yakın bağlar kurmaya yönelik bir yol haritası olarak görülüyor”

“Uzlaşmanın kolay olması beklenmiyor” denilen haberde, “İki tarafın Ege’de hak sahibi olduğu kıta sahanlığı, deniz üzerindeki hava sahası, sualtı petrol ve gaz yatakları ve Kıbrıs gibi konulardaki farklılıklar birçok engel arasında yer alıyor” ifadeleri yer aldı. 

Reuters: Yeni bir sayfa açan Yunanistan ve Türkiye ilişkileri düzeltme konusunda anlaştı

Reuters haber ajansı Türkiye ve Yunanistan’ı “tarihi düşman” olarak nitelendirerek “Yunanistan ve Türkiye Perşembe günü ilişkilerini yeniden başlatma konusunda anlaşarak, iki NATO müttefiki ancak tarihi düşman arasında yeni bir yakınlaşma dönemi başlatmak üzere tasarlanmış bir yol haritası belirledi” diye yazdı. 

Erdoğan’ın dünkü Atina ziyaretinin 2017’deki son ziyaretinden farklı olduğunu ve “emsalsiz bir sevgi gösterisi” olduğunu yazan Reuters, “Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlıklarının nerede başlayıp nerede bittiği, enerji kaynakları, Ege Denizi üzerindeki uçuşlar ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adası gibi konularda uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor” ifadelerini kullandı. 

The Financial Times: Türk ve Yunan liderler uzun süredir devam eden gerilimi azaltmak için bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretinin Ankara-Brüksel arasındaki ilişkilerin kritik bir noktasında gerçekleştiğini yazan The Financial Times, “Türkiye uzun süredir durmuş olan AB’ye katılım müzakerelerini canlandırmaya çalışıyor ancak hukukun üstünlüğü ve insan haklarına bağlılık konusundaki endişeler ve Ankara’nın İsveç’in NATO askeri ittifakına katılımını onaylamakta gecikmesi ilerlemeyi baltalıyor” ifadelerini kullandı. 

The Financial Times’ın üst düzey bir Yunan diplomata dayandırdığı iddiasına göre, Ankara hem Washington hem de Brüksel tarafından, ABD’den F-16 savaş uçağı satın alma talebi gibi Türkiye’nin temel önceliklerinde ilerleme kaydedilmesi için Yunanistan ile gerilimi azaltmaya teşvik edildi.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir