TÜİK Verilerine Göre 2023 Yılında Yükseköğretim Beyin Göçü Arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılına ait yükseköğretim beyin göçü istatistiklerine göre, Türk öğrencilerinin en fazla göç ettiği eğitim alanları belirlendi. Buna göre, bilişim ve iletişim teknolojileri, mühendislik, imalat ve inşaat ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik öne çıkan alanlar arasında.
Nefes gazetesinde yer alan TÜİK verilerine dayanan habere göre, bilişim ve iletişim teknolojileri alanı yüzde 6,8 oranıyla en yüksek beyin göçü yaşanan bölüm olarak dikkat çekiyor. Bunun ardından mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 2,6) takip ediyor.
Lisans Programlarında Beyin Göçü Oranları
Lisans programlarında da beyin göçü oranlarının farklılık gösterdiği belirtiliyor. En yüksek beyin göçüne sahip lisans programları şu şekilde sıralanıyor:
- Moleküler biyoloji ve genetik: %17,9
- Biyomühendislik: %10,2
- İşletme mühendisliği: %9,8
- Elektronik mühendisliği: %9,1
- Matematik mühendisliği: %8,9
- Bilgisayar mühendisliği: %8,4
Yurtdışında kariyer fırsatları arayan öğrenciler için bu alanlar en popüler tercihler arasında bulunuyor.
Ülkelere Göre Bölüm Dağılımı
Yurtdışına göç eden mezunların tercih ettiği ilk beş ülke sırasıyla ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada olarak belirlendi. Türk üniversitelerinden mezun olan öğrenciler en fazla bu ülkeleri tercih ediyorlar.
TÜİK’in verilerine göre, en çok göç edilen ilk beş ülkeye göre mezunların tamamladığı ilk beş bölüme bakıldığında ABD’ye işletme, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makine mühendisliği mezunlarının göç ettiği görülüyor.
ABD’nin ardından Almanya’ya bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği, işletme, elektrik-elektronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği; Birleşik Krallık’a bilgisayar mühendisliği, işletme, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği ve iktisat; Hollanda’ya bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, işletme ve elektrik-elektronik mühendisliği; Kanada’ya ise işletme, endüstri mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği ve iktisat mezunlarının göç ettiği belirtiliyor.