Küçük bedenlerinde sakladıkları devasa bir imparatorluğun varlığından haberdar mısınız? Evet, bahsettiğimiz minik ama muazzam varlıklar: Karıncalar! İşte, ayaklarımızın altında, gözlerden uzakta gelişen ve belki de dünyanın en büyük uygarlığını oluşturan bu canlılar hakkında şaşırtıcı gerçekler.
Formicidae ailesi, yaklaşık 12.000 karınca türünü barındırıyor. Bu türlerin her biri, sosyal olarak oldukça karmaşık yapılar olan kolonilerde yaşıyor.
Çeşitli türler arasında bazı farklılıklar olsa da, çoğu koloni aynı hiyerarşiye ve kast sistemine sahip: işçiler, askerler, ergatoid kraliçeler ve kraliçeler.
Bunun yerine, bu böcekler belirli bir iş için biyolojik olarak uygun hale getirilmiş ve görevlerini yerine getirmek için olağanüstü iletişim yeteneklerini kullanıyorlar.
Belki de en ünlü olanı, Atta ve Acromyrmex cinslerindeki yaprak kesici karıncalar, vücut ağırlıklarının 10-50 katını taşıyabilirler – bu muhtemelen muhafazakar bir tahmindir.
Organize toplumları ve olağanüstü güçlerinin yanı sıra, karıncalar aynı zamanda çiftçidirler.
Sosyal böcekler olarak karıncalar, kendi türlerine oldukça iyi bakarlar.
Karınca toplumları ayrıca, diğer karıncalara patojenlerin yayılmasını önlemek için koloniden ölü karınca bedenlerini kaldıran özel cenaze taşıyıcı karıncaların yaptığı nekroforez olarak bilinen bir davranışı da sergilerler.
Karınca toplumu iş ve kariyer ilerlemesi, ölü taklidi yapma gibi savunma stratejileri ve yaşlılar ile ölüler için bakım gibi işlevleri içerir.
Belki de onlar, dünyanın en büyük uygarlıklarından birinin öncüleridir.